Electrolux RM184EGI  Joker si California din '80 pina in '90, monteaza un frigider  de la Electrolux modelul RM 184 trifunctional, ceea ce inseamna ca poate functiona atat la 12V, 220 V si pe  gas (gpl). 

 

Frigiderele de acest fel au defecte particulare:avantajul principal este ca , fiind cu pompa de caldura, nu fac nici un zgomot exceptie facand un ventilator care porneste automat multumita unui termostat si care poate fii cu usurinta exclus , cu un intreruptor manual simplu de instalat, care nu dauneaza in mod special la functionarea frigiderului.
Un alt avantaj este faptul ca putand functiona pe GPL are o autonomie de functionare enorma , ideal pentru camping departe de orice structura  .
Sunt si dezavantaje,  Electrolux nu garanteaza buna functionare a frigiderului  cu o temperatura externa superioara 30 grade ...  ... cu siguranta prestatiile se micsoreaza cu , cresterea temperaturii externe, dar pentru dimensiunile sale , rezista cu demnitate. oricum ghiata nu este prezenta, sunt 2 planuri 10 per 4 (cm) unde se pot aseza doua suporturi de gheata in aluminiu.

 

 Functionare :

  •  12 Volt (CC): Alimentarea 12 V este asigurata de catre bateria de serviciu ,

frigiderul este dotat cu un releu care il deconecteaza cand se opreste motorul,

pentru a evita descarcarea bateriei ; altfel , bateria s-ar descarca in 6-7 ore.

puterea termica in acest mod de functionare ceva mai slaba , mai mult decat

necesar mentine “racoare” dar considerand ca se foloseste in acest mod

doar cand masina e in miscare prestatiile sunt acceptabile.

 

  • 220 Volti (CA): pentru functionarea cu tensiune de retea (220) este nevoie

sa fiti legati la reteaua electrica cu priza de curent in dotare, puterea termica

este buna si constanta

 

  • Gpl: daca se alege acest mod de functionare trebuie luat in considerare

ca se arde gaz pentru racirea bauturilor ... puterea este optima,pericolele
sunt ca si inexzistente.
Casa constructoare nu sfatuieste folosirea frigiderului in modalitatea
de functionare cu GPL cat timp masina este in miscare... un exzemplu ...
23 zile, 4500 km, altitudine de la 0 al 1300 mt, mereu cu frigiderul pe gaz..
atunci ..de ce casa constructoare nu sfatuieste utilizarea frigiderului
in modalitatea de functionare cu GPL in timp ce masina e in miscare ?
Trei motive principale :

 

 Gazul gpl pentru a putea fii ars trebuie sa fie in stare gazoasa, in timp ce in butelii este in stadiu lichid, pentru a combate acest inconvenient se folosesc diverse sisteme, westfalia a ales sa instaleze pe joker o butelie pentru GPL cu , camera dubla o solutie scumpa dar cu siguranta eficienta atat cat priveste garantia dde a avea la dispozitie gpl gazos in orice situatie, dar si in ceea ce priveste siguranta.

In schimb , pentru frigiderul dotat cu aprindere electrica, daca s-ar intampla o inchidere accidentala, s-ar reaprinde automatic, in situatia in care daca ar esua pentru 30 ar intervenii termocoppia care ar putea oprii fluxul de gaz . pentru frigiderul cu aprindere manuala, in cazul inchiderii ar intervenii doar termocoppia care oricum ar oprii fluxul de gaz.

Cand functioneaza pe gas frigiderul produce o mica flacara in arzator care desii fiin protejat,este oricum un arzator. in multe autocaravane traditionale frigiderul era montat in spatii foarte restranse si foarte des arzatorul se regasea in contact strans cu peretii de izolare care mai ales in anii' 80, erau din polistier.

S-a intamplat in mai multe cazuri in care frigiderul cauza incendii in masina. La joker distanta intre arzator si aparatoarea din spate ede aproximativ 15 cm, asta opreste orice risc de supraincalzire sau pericol de incendiu.

" Atentie aceste observatii vin din proprie experienta si am reflectat mult inainte de a decide daca sa public sau nu, acestea raman parerile mele si vin luate ca atare, legea este: casa constructoare nu sfatuieste utilizareafrigiderului in modalitatea de functionare pe GPL in timp ce masina e in miscare. Fiecare trage concluziile proprii.


Frigiderul poate avea probleme de functionare in cazul in care este pozitionat cu inclinari avansate ... dar asta se intampla, pentru momente scurte cum ar fii la o urcare sau o coborare si nu cunosc pe nimeni caruia il place sa doarma ori sa manance cu o inclinatie pronuntata !!

 

Posibile stricaciuni si posibile interventii.

Fiind un frigider trifunctional,pentru a face o diagnoza corecta a posibilelor probleme este necesara incercarea frigiderului in toate cele 3 modalitati.
Problemele cele mai intalnite la 12Vsi 220V consista in arderea rezistentelor care genereaza caldura necesara functionarii grupului.
Pentru a testa functionamentul la 220V este suficient legarea vehicolului la o priza externa si a verifica ca exzista tenziune la priza care alimenteaza frigiderul (cea care se vede la stanga masinii, in dreapta frigiderului ). DAca exzista curent (este suficient deconectare siguranta frigiderului si a coneta un orice alt aparat in priza pentru a vedea daca functioneaza )frigiderul este alimentat si deci e stricata partea 220V.
Alimentarea la 12V este efectuata doar cu motorul pornit, un releu montat pe frigider are rolul de a furniza / oprii curent cu motorul pornit / oprit.
Pentru a inlocuii rezistentele,fie 220 sau 12V este necesat demontare frigiderul .


Demontarea frigiderului.
Sunt necesare doar o surubelnita in cruce si o cheie de 17.
Inainte de toate este necesar sa indepartati partea externa a usii, deci ridicati usa frigiderului pina ce se desprinde si desurubati suruburile de sub dopurile din plastic de la aparatoare, care sunt 3 la dreapta 1sau 2 in stanga in functie de versiune.
Aparatoarea vine extrasa tragand spre voi daca e partea dreapta,in stanga e fixat cu cheie.
Pentru a usura lucrul e bine indepartare sertarul dreapta, in aces pnct vine partea cea mai dificila ; urmarind tubul de gaz se ajunge la un racord de 90 grade cu 2 cuburi de 17 MM, è meglio . Aceste cuburi tind sa fie foarte dure, deoarece gazul tinde sa "sece"filetul.

In lateralele Dreapta si Stanga a frigiderului se pot vedea capetele a 4 suruburi care fixeaza frigiderul, apoi este nevoie sa deconectati 2 connettori 12V (unul cu 3 iesiri si unul singur) cablul de la 220V...
In acest punct se poate extrage frigiderul tragand-ul spre exterior cu miscari oscilante : 4-5 cm de ramadan, 4-5 cm de sus alternativ.

 

 

1979JokerColourRange

Articole in aceasta categorie

  • Frigidere

        Joker si California din '80 pina in '90, monteaza un frigider  de la Electrolux modelul RM 184 trifunctional,...

  • Mecanica T3 Westfalia

      Productia Westfalia pe mecnica VW transporterare origini mai indepartate,modelul cel mai raspadit...